March 19, 2009

Zivotinjski svijet

Skadarsko jezero je poznato kao najveci rezervat ptica mocvarica u Evropi. Medju ukupno 280 vrsta ptica, zastupljene su i neke ugrozene vrste poput kudravog pelikana cija ogromna gnijezda na plutajucim ostrvcima treseta mozete otkriti uz pomoc vodica. Nalaze se na sjevernom kraju jezera. Jezero svake godine sluzi kao stanica ptica selica, od kojih mnoge ostaju da prezime. Tokom sezone seljenja bijela caplja, bijele zlicarke(kasikare) i razne vrste patki prelaze preko ove oblasti. Mali kormorani se gnijezde u sjevernom mocvarnom dijelu jezera i predstavljaju jednu od tri najvaznije kolonije u svijetu (ITR, Ecological Research Study on Peat Exploration, 2001).

U jezeru zivi 50 vrsta ribe, izmedju ostalih sarani kapitalci i jegulje. Dio faune je i vidra, jedini vodeni sisar u Skadarskom jezeru. U ogromnim vlaznim obodnim i plavnim podrucjima svoje staniste je pronasao ne mali broj vodozemaca i gmizavaca: mnogobrojne vrste zaba, zmija i gustera. Neke vrste mogu se pronaci samo ovdje ili se nalaze na crvenoj listi ugrozenih vrsta. Zelena zaba (rana ridibunda), cest pripadnik faune jezera, ubraja se u gurmanske poslastice (zablji bataci).
U planinskim obalnim podrucjima svoja utocista imaju razlicite zivotinske vrste: od dazdevnjaka do divlijh svinja, lisica i vukova. Svijet sicusnih stanovnika Skadarskog jezera, insekata, takodje je veoma bogat. Rijetke vrste sarenih leptirova, buba i skakavaca unose zivost u priobalje jezera.


MEDJUNARODNO PRIZNANJE:
1971. godine UNESCO Ramsar Konvencija za vodene povrsine od internacionalnog znacaja je proglasilo Skadarsko jezero kao Ramsar podrucje. Ovo priznanje je dodijeljeno zbog specijalnih ornitoloskih karakteristika jezera.

2 comments:

  1. Konacno sve na jednom mjestu. Toliko toga nisam znao o Skadarskom jezeru. Ovdje mi je o svemu po nesto. Ne moram da lutam po raznim sajtovima...Samo tako, svaka cast

    ReplyDelete
  2. Hvala puno...veliko mi je zadovoljstvo da mogu izaci u susret onima koji zele znati nesto vise o prirodnim ljepotama Crne Gore,kao sto je upravo Skadarsko jezero. Veliku paznju privlaci kudravi pelikan koji je ugrozena vrsta...

    ReplyDelete