March 23, 2009

Svjedocanstva duge i burne istorije


Istorija ljudskog roda u okolini Skadarskog jezera ide unazad sve do vremena ranog covjecanstva, zbog njegovih zdravih i potrosnih resora. Basen Skadarskog jezera je prostor prozimanja mnogih civilizacija i kultura. Mnogobrojna arheoloska nalazista svjedoce o naseljavanju ovog podrucja od davnina. Paznju posjetilaca najvise privlace srednjevjekovni manastiri i crkve, brojne kule i utvrdjenja, kao i zivopisna tradicionalna sela sa autenticnim kamenim kucama.

Crnogorski vladari su od XI do XV vijeka gradili manastire na ostrvima, koji su, uprkos vremenu i ratnim vihorima, sacuvali svoju arhitekturu. U njima su nastali i rani rukopisi ciji su rijetki primjerci ocuvani do danas. Najraniji pisani izvori ove oblasti poticu iz XI vijeka, tj. iz perioda stvaranja prve Crnogorske dinastije. Prelaskom Rimskih katolika u Pravoslavnu crkvu mnogi manastiri i crkve su, pocetkom 1400 godine, izgradjeni u okolini jezera. Godine 1478, Turci su okupirali Zabljak, oblast jezera i vladali sve do 1878 godine, kada se Crna Gora oslobodila od Turske vlasti. Tokom Turske okupacije, Crnom Gorom su vladale Cetinjske Vladike i ona je prezivjela ovaj period. Neka utvrdjenja su se koristila od strane Italijana tokom II Svjetskog rata.
Zbog granice sa Osmanskim carstvom, koja se tokom istorije stalno mijenjala, ovdje su od XIV do XIX vijeka nastale monumentalne tvrdjave sa jakim bedemima i ulaznim kapijama. Sa tvrdjava se pruzaju nezaboravni pogledi na impresivne pejzaze jezera i okolnih planina sve do susjedne Albanije.

Autenticna sela sa ribarskim kucama na samoj obali jezera, stari mostovi, mlinovi, bunari ukazuju na nekadasnji nacin zivota lokalnog stanovnista. U blizini manastira Ostros nalazi se bunar koji datira iz 1001. godine iz kojeg se i danas stanovnistvo okolnih sela snadbijeva vodom. Stara visevjekovna naselja koja su srasla uz priobalni kamenjar, predstavljaju dozivljaj za posjetioce koji zele da osjete duh i patinu seoskog ambijenta i uzivaju u gostoprimstvu njihovih stanovnika uz tradicionalno jelo i dobro vino. Obicaji, predanja, stari zanati i folklor, svjedocanstva su bogatog kulturnog nasledja oblasti Skadarskog jezera.

10 comments:

  1. super clanak tamara...:)

    ReplyDelete
  2. odlican clanak tamara...

    ReplyDelete
  3. Lijepo sroceno... Molim te reci mi da li znas, da li su se ikada vodile bitke ma samom jezeru, da li smo ikada imali tu neku borbenu flotu? To me bas interesuje, pa rekoh najlakse mi je ovdje pogledati, pitati, nego da lutam i trzim po raznim sajtovima. Hvala

    ReplyDelete
  4. Interesantno pitanje mogu reci...ovako, znam da su se oko ostrva Vranjina, Koma i Lesendra na Skadarskom jezeru vodile bitke. I da su plemena Ceklin i Ljubotin mnogo krvi prolili, zbog cega su izasli na glas kao prvi junaci na vodi! Nadam se da si zadovoljan mojim odgovorom, jer vidim da si jako zainteresovan i da posjecujes moj blog... HVALA PUNO!

    ReplyDelete
  5. Jelena Pekovic11 April, 2009

    Bravo Ta$a,odlican je blog i necu da se pravim nego cu stvarno da ga pratim :)

    ReplyDelete
  6. Naravno da sam zadovoljan. Hvala sto si mi odgovorila na ovo kao i na ostala pitanja koja sam postavio ,a vezano za tvoj blog. Jedva cekam da vidim jos... pratim te:)

    ReplyDelete
  7. Hvala Jeleni i Milosu... :-) na raspolaganju sam sto se tice vasih pitanja, komentara, sugestija, kritika... ;-)

    ReplyDelete
  8. Odlican clanak, ali moram da dodam da, obavezno preporucujem obilazak ostrva, odnosno (zenskog) Manastira Beshka. Takodje bi malo pojasnio da se u stvari nalaze dva Manastira: Hram Svetog Georgija (zaduzbina Georgija II Balsica) kao i Hram Blagovijesti (zaduzbina njegove zene Jelene inace kcerke svetog Kneza Lazara). U Bogorodicinom hramu se nalazi i njen grob.

    Jos nesto zanimljivo, na svim tim Svetim ostrvima se zivjelo strogim skitskim nacinom zivota, stoga mozemo da budemo ponosni da i mi u Crnoj Gori imamo svojevrsnu Svetu Goru.

    Toliko od mene, hvala :).

    ReplyDelete
  9. Slazem se sa tobom,u potpunosti. Samo sto opis ostrva,zanimljivosti vezane za ostrva tek slijedi.
    Clanak se jos uvjek doradjuje.
    A inace obilazak tih ostrva se ne smije propustiti,jer krstarenje Skadarskim jezerom pricinjava pravo zadovoljstvo.
    Brod restoran ''PLAVNICA'' organizuje krstarenje svakog vikenda. Tako da svim zainteresovanim citaocima pruzam i tu informaciju.

    ReplyDelete