May 17, 2009

Lesendro, Starcevo, Moracnik, Kom i Vranjina


Skadarsko jezero ima razudjenu obalu sa nizom prelijepih pjescanih plaza, zaliva, poluostrva i ostrva ciji arhipelag cini mozda i najvecu car i ljepotu jezera. Ovdje ih ljudi nazivaju Gorice, a ima ih ukupno 50 od cega njih 20 nosi crkve i manastirske komplekse. Shodno ovome, ne cudi sto ovaj kraj zovu ''Zetska Sveta Gora''!
Neka od nih su:
Lesendro koje nosi ostatke istoimene Crnogorske tvrdjave koja je u vrijeme Njegosa II sluzila kao zastita od turskih napada i osiguravala neometan ribolov i trgovinu. Danas je ostrvo spojeno sa kopnom nasipom preko kog ide autoput i pruga Podgorica-Bar.
Starcevo ili Starceva Gorica nosi naziv po starcu tj.ocu Makariju cudotvorcu koji je ovdje podigao crkvu Uspenja prosvjete Bogorodice (1376-1378). U ovom manastiru osnovana je prepisivacka skola u kojo su monasi prepisivali crkvene knjige. Na ostrvu se nalazi grob prvog stampara cirilicnih knjiga Bozidara Vukovica Podgoricanina.
Ostrvo Moracnik takodje nosi crkvu presvete Bogorodice kao i manastir (gradjen od 1404 do 1417 godine). Kompleks cini i velika cetvorougaona kula Prig koja je sluzila za odbranu crkve i manastira.
Ostrvo Kom posjeduje crkvu posvecenu Uspenju Bogorodice-jedinu na jezeru u kojoj je sacuvan zivopis a sve to zahvaljujuci skrivenosti i nepristupacnosti terena-u kamenjaru na ogranku Ondrijske gore... Crkva je gradjena u XV vijeku kao zaduzbina i mauzolej Crnojevica. U njoj su grobnice Stevana Crnojevica-vladara Zete i Mare-majke Ivana Crnojevica.
Na ostrvu Vranjina nalazi se manastir koji je posvecen svetom Nikoli. Sredinom XIII vijeka osnovao ga je Zetski episkop Ilarion. Svojevremeno je i u manastiru bilo sjediste zetske mitropolije, sve do dolaska Turaka koji su ga srusili i pretvorili u vojnu tvrdjavu. 1886 godine manastir je obnovljen zahvaljujuci knjazu Nikoli I Petrovicu. Sedamdesetih godina proslog vijeka pronadjena su i iskopana stara ckvena zvona i ona se danas nalaze u muzeju na Cetinju.

No comments:

Post a Comment