May 17, 2009

OSTRVO BESKA


Ostrvo Beska se nalazi na juznoj strani Skadarskog jezera. Poznato je i pod imenima Gorica ili Brezovica. Ako se ne ide camcem do njega se moze stici putem koji ide od Virpazara, Godinja, Seoca, pa do sela Murici. U selu Murici se nalazi prelijepa pjescana plaza sa ostacima austrougarskog pristanista. Selo je pretezno naseljeno albanskim stanovnistvom i oni, kao i njihovi sunarodnici jos blize albanskoj granici vaze za izuzetno ljubazan narod, u sta se mozete sami uvjeriti i prilikom posjete Saskom jezeru, na samoj granici sa Albanijom.

Na ostrvcu postoje dvije srednjevjekovne crkvice:
Crkva Sv.Bogorodice, koju je 1440 godine sagradila Jelena, kcerka kneza Lazara. To je mala jednobrodna gradjevina bez kubeta, sa zvonikom na preslicu. Ocuvana je u obnovljenom obliku.
Crkva Sv.Djordja, sagradjena 1442 godine je jednobrodna gradjevina sa kubetom i sa polukruznim apsidama koje joj daju oblik trikonhosa. Crkva ima pripratu i na njoj zvonik na preslicu.

Ostrvo je poznato po manastiru Sv.Djordjija i crkve Sv.Marije. Predpostavlja se da su memorijalna zaduzbina Djuradja II Stracimirovica Balsica (poslednje 2 decenije XIV vijeka). Kao sto je vec pomenuto mnogo vaznije ime koje se vezuje za Besku jeste ime Jelene Balsic, kcerke kneza Lazara i zene pomenutog Djuradja Balsica. Jelena je bila izuzetna licnost i vladarka. Njeno dobro porijeklo i osobena licnost ostavili su traga na kulturnoj mapi Crne Gore. Beska je bila i centar pismenosti. Tu su monasi pod Jeleninim pokroviteljstvom prepisivali knjige. Ona se brinula o manastiru, obnovila ga i podigla crkvu Sv.Marije gdje je i sahranjena. Poznat je Goricki zbornik, Jelenina prepiska sa starcem, svojim duhovnikom Nikonom Jerusalimcom, izuzetno djelo knjizevnosti XV vijeka. Danas se ovaj dokument cuva u SANU u Beogradu.

Ako jos uvjek niste vidjeli Skadarsko jezero onda puno propustate. Jedna od najvaznijih stanica na njemu je Beska.

No comments:

Post a Comment