May 17, 2009

Zabljak i Rijeka Crnojevica


Na Skadarskom jezeru se nalaze dvije nekadasnje drzavne prijestonice: Zabljak i Rijeka Crnojevica.

ZABLJAK je posebna atrakcija i znamenitost Skadarskog jezera, grad-tvrdjava na vrhu iznad Rijeke Crnojevica neobican po tome sto u doba vodostaja postaje ostrvo. Istorijsko je mjesto i prijestonica zetskih vladara Crnojevica. Kasnije je (u XV vijeku) vladar Ivan Crnojevic, pod prijetnjom turske najezde, preselio prijestonicu na Cetinje.
Postoje ideje da Zabljak ponovo postane prijestonica-ovoga puta ekoloske drzave Crne Gore (ekoloska prijestonica).
RIJEKA CRNOJEVICA se nalazi na zapadnoj obali jezera. Ona je, takodje, srednjevjekovna prijestonica crnogorske drzave. To malo i zivopisno ribarsko mjesto nekada je bilo jak trgovacki i upravni centar. Na brdu iznad grada podignuta 1475 godine tvrdjava Obod gdje je Crnogorski vladar Ivan beg Crnojevic 1494 godine osnovao prvu stampariju u kojoj je stampana prva cirilicna knjiga na Slovenskom jugu ''OKTOIH''.
Simbol Rijeke Crnojevica je Mostina-kuca i kameni most koje je Ivan beg podigao 1855 godine, a most je vodio ka Obodskoj stampariji. Prije balkanskih ratova rijeka je bila manufakturni i zanatski centar s nizom proizvodnih djelatnosti i straih zanatlijskih radnji. Izmedju ostalog, ovdje je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, prva radionica oruzja, fabrika ''Marica'' gdje se proizvodio sedef, tj. biser od riblje krljusti.
Vranjina je slikovito ribarsko seoce na istoimenom ostrvu. Ovdje je centar i sjediste uprave Nacionalnog parka. Zahvaljujuci svom polozajuu uz magistralu i danas je prilicno zivo mjesto karakteristicno po velikom ulovu jezerske ribe koju mjestani iznose na pazar.
Skadarsko jezero cuveno je po ovim ali i drugim nepomenutim mjestima poput Karuca, Dodosa, Murica... Sva ova mjesta odisu izuzetnim ambijentom, prepoznatljiva po starim ribarskim kucama, kamenim mostovima, vodenim mlinovima, gumnima...

No comments:

Post a Comment